Gottwald AMK 51-32

Een Gottwald AMK 51-32 die voorheen bij de Deutsche Steinkohle AG liep is nu in prive bezit en wordt nog enkele malen per jaar voor hijswerkzaamheden ingezet.

Het is een 40 tons kraan met bouwjaar 1986. Ingepakt heeft de kraan een lengte van ca. 11,6 meter.

Bij het transport over de weg is de giek naar achteren gericht.

Typisch bij Gottwald (en later ook bij Krupp)zijn de twee cabines die achter elkaar geplaatst zijn. De hier voorste cabine is voor het rijden over de weg, de achterste is voor het kranen.

Voor de aandrijving zorgt een Daimler-Benz OM 422, een 8 cilinder dieselmotor met 278 pk. De automatische transmissie heeft 5 gangen vooruit en 1 achteruit. Op de weg kan een snelheid van 71 km/h gehaald worden. Met de onderwagenmotor worden ook de hydraulische pompen voor de kraanfuncties aangedreven.

De stempelbasis van de kraan meet 6,9 x 6,5 meter. De kraan werd hier opgebouwd voor een keuring.

De kraan heeft een breedte van 2,75 meter en een hoogte van 3,2 meter. De ballast blijft bij het transport over de weg aan de bovenwagen gemonteerd. De kraan heeft een gewicht van 36 ton.

Een blik in de kraancabine, van hieruit kan de kraan ook op de bouwplaats verkast worden.

Alle assen van de kraan zijn aangedreven. Achterop de kraan is nog een plaat ballast gemonteerd, voor extra stabiliteit bij het rijden met last.

De hydraulische hijslier heeft een maximale snelheid van 110 m/min. De hijsdraad heeft een reeptrek van 4,6 ton.

De hoofdmast heeft een lengte van 33 meter, drie van de vier uitschuifdelen zijn onder last uitschuifbaar. De giek kan met een jib van 7 meter lang verlengt worden. De giek is hier 21 meter uitgeschoven.

Een zeer fraaie en klassieke kraan!

Terug naar het Gottwald menu