Liebherr LTM 1750-9.1 - Bok Seng

De grootste kraan die Bok Seng uit Singapore (SG) inzet is deze fraaie Liebherr LTM 1750-9.1 uit bouwjaar 2014. Het is een 750-tons kraan op een 9-assige onderwagen.

De hoofdmast heeft een basislengte van 16,3 meter en schuift drie maal tot een totale lengte van 52 meter uit. De hoofdmast kan d.m.v. een 62 meter lange vaste jib of een 91 meter lange beweegbare jib verlengt worden. Tijdens het transport over de weg blijft de hoofdmast ongeveer 1,4 meter uitgeschoven, zodat de 95-tons haak ingeschoren kan blijven en aan de bumper kan worden vastgemaakt.

Om de onderwagen aan te drijven wordt een 8-cilinder Liebherr dieselmotor met een vermogen van 505 kW (686 pk) gebruikt. De assen 2,3, 5 en 6 worden aangedreven, alle assen zijn stuurbaar. Tijdens de montage van de kraan wordt de bovenwagen voor het ballasteren van de kraan ook door de onderwagen aangedreven. Tijdens het kraanbedrijf wordt de kraan door het powerpack aangedreven dat in het opnameframe van de ballast is geintegreerd.

De X-vormige stempeling meet 12 x 12 meter, of half 10 x 9,9 meter. Bij de kraan van Bok Seng blijven de stempels aan de kraan gemonteerd tijdens het transport over de weg.

Ingepakt is de kraan 23,3 meter lang, 3 meter breed en 4 meter hoog. Het transportgewicht zoals hier geconfigureerd is ongeveer 142 ton.

Tijdens het transport over de weg wordt de cabine tussen de twee achterste stempelpoten afgelaten. Bij het kraan bedrijft zwenkt de cabine ca. 180 graden tegen de bovenwagen aan.

Achter de kist op de onderwagen is een hydraulische stempel gemonteerd die voor stabiliteit zorgt bij het monteren en hijsen van de achterste stempels, indien deze gedemonteerd worden zoals is veel andere landen noodzakelijk is. Doordat deze kraan zo compleet over de weg kan rijden is de montage- en demontage tijd zo kort mogelijk, wat erg belangrijk is bij het monteren van balken als de kraan op de openbare weg wordt opgesteld, soms is er maar een tijdvenster van vier uur beschikbaar.

De witte en blauwe kleuren in het logo van Bok Seng hebben een betekenis; het blauw staat voor een gefocusseerde richting, daadkracht en dynanisme waar het wit (in een adelaar gevormd) staat voor vooruitziend, volhoudend en angstloos. Het pijlvormige logo straalt de naaloze service uit die Bok Seng in de logistieke dienstverlening uitoefend.

Met dank aan Bok Seng voor het poseren van deze fraaie kraan!

Ondertussen zijn er voor verzamelaars een 1:50 (WSI) en een 1:87 (Kranlab) model van deze kraan in de handel beschikbaar.

Terug naar het Liebherr menu