Liebherr 120 KR.1 - Liebherr-Baumaschinen AG

Deze Liebherr 120 KR.1 wordt door Liebherr-Baumaschinen AG uit Reiden (CH) aan bouwplaatsen verhuurt. Het is wereldwijd het enige exemplaar 120 KR.1 dat Liebherr geproduceerd heeft.

Het is een 112 mt snelopbouwkraan op een rupsonderwagen zodat de kraan mobiel op de bouwplaats is. De rupsonderwagen is ook inzetbaar bij andere kranen, zoals de 71 KR. Ook kunnen bovendraaiende torenkranen (tot 160 tm) op deze onderwagen ingezet worden.

Vooraan de onderwagen is een 120 kVA MOSA generator gemonteerd zodat de kraan zich vrij bewegen kan. Indien gewenst of noodzakelijk kan de kraan ook op bouwstroom aangedreven worden.

De stempelbasis van de onderwagen is 7 x 7 meter. In bedrijf dient de onderwagen gestempeld te zijn, de rupsonderwagen dient alleen daarvoor om de kraan van A naar B te verplaatsen. Rijden met last is niet mogelijk.

De onderwagen is in totaal 10,8 meter lang en 4,3 meter breed. De rupsen zijn 5,1 meter lang en hydraulisch in de breedte verstelbaar. Tijdens het transport over de weg worden onder- en bovenwagen van elkaar gescheiden. De onderwagen weegt 31,5 ton (inkl. aggregaat) en is 3 meter breed.

De ballast bestaat uit 14 betonplaten met een totaalgewicht van 44 ton en een draaicirkel van 4 meter.

In maximaal opgebouwde positie mag de kraan met 7,0 % scheefstand parallel en 3,5 % scheeftstand dwars verreden worden. Bij kleinere torenhoogtes zijn grotere scheefstanden toelaatbaar. De maximale rijsnelheid is 10,7 m/min.

Voor het transport over de weg moeten boven- en onderwagen gescheiden worden en elk apart vervoerd worden. De bovenbouw van 28 ton moet m.b.v. een andere kraan op de onderwagen gezet worden. De bovenbouw heeft een transport lengte van 15,6 meter.

De maximale capaciteit van deze kraan is 8 ton in 4 draads uitvoering en 4 ton in 2 draads uitvoering. Het omscheren is in elke seconden uittevoeren.

Hier werd de kraan met de korste standaard gieklengte van 35 meter ingezet. De kraan hijst dan maximaal 8 ton tot 14 meter vlucht en 3,2 ton op 35 meter vlucht. De giek kan in stappen van 5 meter tot 50 meter verlengt worden, daar kan de kraan nog 1,25 ton hijsen.

Hier werd de kraan met 31,5 meter haakhoogte ingezet, indien twee extra torenelementen ingeklommen worden kan de kraan met 36,3 meter haakhoogte ingezet worden. Bij Liebherr staat KR voor "Klettern" (omdat extra torenelementen geklommen kunnen worden) en "Raupenkran" (omdat de kraan op rupsen staat). Een zeer unieke en imposante kraan!

Terug naar het Liebherr menu