Liebherr LTR 1100 - Albert Regel

Een Liebherr LTR 1100 van Albert Regel uit Baunatal (DE) ingezet bij de montage van prefab betonelementen.

Het is een 100 tons telescoopkraan op een rupsonderstel. Het bouwjaar van de kraan is 2006.

De onderwagen heeft uitgeschoven een breedte van 5,05 meter, ingeschoven heeft de onderwagen nog een breedte van 3,5 meter.

Tussen de rupsen is aan beide kanten een blok centrale ballast van 7,5 ton gemonteerd, in totaal is 15 ton centrale ballast gemonteerd.

De rupsen zijn 6,4 meter lang, 0,9 meter breed en 1,2 meter hoog. Ze wegen per stuk 9,7 ton.

De rupsonderwagen komt uit de productie van Liebherr in Nenzing (AT) en wordt ook bij de LR 1100 gebruikt. De bovenwagen komt van de productie van Liebherr in Ehingen (DE), van daaruit wordt de kraan ook uitgeleverd.

Opgebouwd met 32 ton bellast, opgebouwd uit twee brede platen van elk 10 ton met bovenop vier blokjes van elk 3 ton. De ballast heeft een draairadius van 4,42 meter.

Deze kraan was met een tweede lier uitgerust, die weegt 1,3 ton. De tweede lier kan bijvoorbeeld over de giekverlenging ingeschoren worden, lasten kunnen dan met twee haken in de lucht gedraait worden. In dit geval was de tweede lier niet in bedrijf. Indien de tweede lier wordt gedemonteerd, wordt hier een ballastblok van 900 kg gemonteerd.

Om het transportgewicht (en breedte) te reduceren, kunnen de rupsen gedemonteerd worden. De kraan stempelt zich dan hoog middels deze vier kleine stempels. Met behulp van de eigen haak kunnen de rupsen gedemonteerd en gemonteerd worden. Het transportgewicht met rupsen is 55,2 ton, zonder rupsen zijn het nog 37,1 ton.

De giek heeft een basislengte van 11,5 meter en is uitschuifbaar tot 52 meter. De giek is hier 15,2 meter uitgeschoven. Naast de giek hangt de kleine montage jib met een lengte van 2,9 meter. Deze jib wordt vaak in combinatie met de tweede lier gebruikt om b.v. grote kolommen te kantelen. Over deze kleine jib kunnen nog 34,5 ton gehesen worden. Een dubbele klapjib van 19 meter lang, in combinatie met 14 meter televerlenging maakt een maximale haakhoogte van 84 meter mogelijk.

Dit type kraan wordt vaak bij de montage van prefab betonelementen of de montage van rupskranen in de windmolenbouw ingezet.

Terug naar het Liebherr menu