Liebherr LR 1750 - Sarens

Deze Liebherr LR 1750 van Sarens werd gebruikt om een prototype van een XEMC Darwind XC115 te monteren nabij Wieringerwerf (NL).

Van deze windmolen waren onderdelen reeds overgeslagen door de Terex AC 700 en Terex AC 500-2, eveneens van Sarens in de nabij gelegen haven. De LR 1750 was ook bijzonder opgebouwd, als pedestal kraan.

Er werden voorbereidingen getroffen om de wieken te hijsen. De rotordiameter is 115 meter, het vermogen van de windmolen is 5 MW en hoort daarbij tot de zwaarste in Nederland.

Ingeschoren op 12 draden, nog goed voor 176 ton hijsvermogen mits gieklengte de capaciteit toelaat.

Hier wordt de rotor van 97 ton opgepakt. Als staartkraan dient een Liebherr LR 1160.

De keuze om de LR op te bouwen met stempels heeft puur te doen met het hijsvermogen van de kraan, hij wordt zo veel sterker dan met rupsen omdat de kraan veel breder stempelt dan hij breed is met rupsen.

De giek van de LR 1750 is 119 meter lang, de derrickgiek is 31,5 meter lang.

De stempels maken een vierkant van 12,6 x 12,6 meter of een rechthoek van 16 x 10,5 meter. Hier stond de kraan vierkant gestempeld.

Deze kraan heeft de gele kleur omdat hij gedeeld is met de Duitse firma Franz Bracht. Aan de ene kant staat Sarens, op de andere kant staat Franz Bracht op de kraan. De kraan wordt ook wel de "SarBra-kraan" genoemt. Inmiddels is deze kraan of 100% van Sarens, of verkocht.

Op de superlift tree was een kleine hoeveelheid ballast bijgelegd, een ton of 32.

Aan de bovenwagen was 220 ton ballast gehangen.

De stempels worden per stuk vervoerd en wegen 29 ton. De stempels kunnen ook in combinatie met de rupsen gebruikt worden en worden dan aan de buitenkant van de rupsen vastgemaakt. De kraan stempelt dan 13 x 13 meter in het vierkant of 16 x 12,02 meter als rechthoek. Volgens Liebherr kunnen door het gebruik van de stempels bepaalde capaciteiten worden behaald die 370% hoger zijn dan de kraan alleen op rupsen.

De rotor wordt hier inmiddels vastgemaakt aan de molen.

Een bijzondere molen die wordt opgebouwd door een bijzondere en fraaie kraan!

Terug naar het Liebherr menu