Woltman THW-A1200 HC - De Klerk

De Klerk uit Werkendam (NL) is gespecialiseerd in hei-, hijs- en baggerwerk aan en op het water en zet hiervoor een aantal werkschepen met materieel in. Zij beschikt over deze fraaie Woltman THW-A1200 HC, een 120-tons draadkraan uit het bouwjaar 2001.

De Woltman wordt meestal als draadkraan ingezet. Er is echter een optie om de kraan met een makelaar in te zetten, vandaar dat de kraan met een schuiftafel is uitgerust om de makelaar onder te stabiliseren en in de gewenste stelling te brengen.

De onderwagen is 6,1 meter breed en de rupsen zijn 7,37 meter lang. De kraan is met twee 12,5-tons hijslieren uitgerust.

De A-bok heeft een totale hoogte van 7,5 meter, gemeten vanaf de grond. Om de hoogte te reduceren, voor het transport over de weg of voor een lage brug, kan de A-bok naar beneden gevouwen worden.

De ballast weegt 32,9 ton en heeft een draaicirkel van 5,95 meter. De twee grote verticale stempels vergroten de stabileit indien geheid wordt, tussen de hoofdmast en stempels worden dan twee grote schoren gemonteerd.

Hier stond de kraan met een 36 meter lange hoofdmast opgebouwd, de kraan kan in deze configuratie maximaal 49,5 ton bij 9 meter vlucht of 9,3 ton op 30 meter vlucht hijsen. Als heistelling kan een maximaal 40 meter lange makelaar gebruikt worden, de maximale capaciteit (paal en blok) is dan 21 ton.

Doorgaans staat de Woltman op het werkschip "Biesbosch", dat een lengte van 57,9 meter heeft en 11,46 meter breed is. Het schip lag hier in Amsterdam (NL) omdat De Klerk een groot project in de haven uitvoerde.

Een zeer fraaie kraan van De Klerk! In 2020 werd de toen 19 jaar oude kraan geheel gereviseerd en opgewaardeerd. Zo werd het ballast uitgebreid en kreeg de kraan een kantelbare cabine, gereed om nog een paar jaar zijn diensten uit te voeren!

Terug naar het Woltman menu