Manitowoc 4100W Ringer - Stemat

Stemat beschikte over deze interessante Manitowoc 4100W Ringer die gemonteerd is op werkschip DINA-M. Tegenwoordig is dit kraanschip eigendom van Boskalis. Het bouwjaar van de kraan is ongeveer 1973.

Het is een 300 US ton kraan (~250 ton). De kraan is opgebouwd uit de standaard Manitowoc 4100W rupskraan. De kraan van Stemat is in de loop der jaren stevig verbouwd waardoor er nog weinig origineel is. Ik vermoed dat de originele onderwagen met rupsen ook verwijderd zijn vanwege het zwenkwerk met ketting voor de ring langs.

De cabine werd ook vervangen door een groter exemplaar.

De superliftgiek, bij Manitowoc 'Fixed Mast' genoemd, is gelijk aan de hoofdmast van de standaard 4100W rupskraan. De mast is 130' (~39.6 meter) lang en wordt vastgezet aan het A-frame.

De hoofdmastkop heeft een kleine offset waardoor de hoofdliggers in het verlengde liggen van de giekdelen. Dit heeft als voordeel dat er een grotere afstand tussen de last en de giek blijft. Er zijn tweemaal 135 tons haken ingeschoren. Op de giek is een vaste jib gemonteerd van 12 meter lang waar nog 44 ton over wordt gehesen, deze jib is niet origineel.

De body van de kraan heeft zijn oorspronkelijke vorm behouden, maar werd ook verbouwd. De originele cabine werd verwijderd. In de body zitten oorspronkelijk twee hijslieren. Bij de machine van Stemat zijn er twee extra lieren opgemonteerd.

Van achteren zien we goed de 'Counterweight Carrier Beams', twee grote balken die langs de body lopen en door de ring ondersteund worden. Hieraan wordt de 'Fixed Mast' vastgemaakt met 4 zware tuien en ligt het extra ballast opgestapeld. De ballast aan de body is nog origineel Manitowoc en weegt zo'n 40 ton.

Een detail van de hoofdmastkop en vaste jib.

De hoofdmast is minimaal 42 meter lang en maximaal 90 meter.

Enkele maanden later kwam ik de kraan tegen op de Maasvlakte nabij Rotterdam (NL). Hier werd de oude zeewering verwijderd.

De grote blokken van zo'n 45 ton worden door de graafmachine uit het water gehaald en door de 4100W met zware klem op een ponton neergezet.

Een geweldige en unieke machine in Nederland!

Terug naar het Manitowoc menu